Odpowiedzi na przykładowe pytania na PRAWO JAZDY 2013. Jakie są poprawne?

Od 19 stycznia 2013 zmieniły się zasady egzaminowania kandydatów na kierowców. Teraz kursanci kursanci będą mieli ograniczony czas na odpowiedź na pytanie egzaminacyjne, nie będą też mogli korygować odpowiedzi. Zmieni się również zestaw pytań nowego egzaminu na prawo jazdy. Zobacz przykładowe pytania na prawo jazdy 2013 i poznaj prawidłowe ODPOWIEDZI.

Przykładowe pytania na prawo jazdy 2013 wraz z odpowiedziami

1. Czy maksymalnie dopuszczalna prędkość dla samochodu osobowego z przyczepą na drodze ekspresowej wynosi 100 km/h? 

Odpowiedź: NIE (Na drodze ekspresowej dwujezdniowej samochody z przyczepami mogą jechać tylko 80 km/h.)

2. Czy po wjeździe na skrzyżowanie (rondo) powinieneś poruszać się dookoła wyspy zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek zegara?
Odpowiedź: NIE (na rondzie należy poruszać się zgodnie z oznakowaniem strzałek, czyli przeciwnie do ruchu wskazówek zegara) 

3. Czy możesz skręcić w lewo na skrzyżowaniu jadąc tym pasem? (na zdjęciu pas oznakowany jako pas do jazdy prosto i skrętu w prawo)
Odpowiedź: NIE (poruszając się tak oznakowanym pasem można jechac prosto lub skręcić w prawo)

4. Czy na tym skrzyżowaniu pierwszeństwo przejazdu jest regulowane znakami drogowi? (na zdjęciu skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną)
Odpowiedź:NIE (o pierwszeństwie przejazdu informuje sygnalizacja świetlna)

5. Czy w tej sytuacji możesz wyprzedzić autobus? (na zdjęciu droga z pasami ruchu oddzielonymi linią ciągłą) 
Odpowiedź: NIE (nie można wyprzedzać na drodze, której pasy ruchu oddziela linia ciągła)

6. Czy w tej sytuacji masz pierwszeństwo przed pieszymi? (na zdjęciu pieszy przechodzą przez pasy)
Odpowiedź: NIE (pieszy na pasach ma pierwszeństwo)

7. Czy dozwolona jest jazda wyłącznie w kierunku wskazanym na sygnalizatorze? (na sygnalizatorze pojawia się zielona strzałka do skrętu w lewo)
Odpowiedź: TAK 

8.  Czy zbliżasz się do drogi z pierwszeństwem przejazdu? (na zdjęciu znak "ustąp pierwszeństwa")
Odpowiedź: TAK (informuje o tym znak) 

9.  Czy w tej sytuacji możesz przejechać między pieszymi? (na zdjęciu grupka pieszych przechodzących przez pasy)
Odpowiedź: NIE (nie można wjeżdzać na pasy jeśli znajdują się na nich piesi)

10. Na czym powinna polegać prawidłowa takty jazdy w tej sytuacji drogowej? (na zdjęciu ośnieżona droga)
Odpowiedzi: A - na odpowiedniej prędkości, B - na zajmowaniu środka jezdni, C - na jeździe z możliwie najwyższym biegiem? 
Prawidłowa odpowiedź: A 

11. Czy zakaz wyrażony tym znakiem obowiązuje od miejsca ustawienia do najbliższego skrzyżowania? (na zdjęciu znak informujący o drodze z pierwszeństwem przejazdu oraz znak zakazujący skrętu w prawo)
Odpowiedź: NIE

12.  Czy zbliżasz się do drogi z pierwszeństwem przejazdu? (na zdjęciu znak informujący o konieczności ustąpienie pierwszeństwa)
Odpowiedź: TAK 

13. Czy świateł przeciwmgłowych tylnych można używać w czasie mgły, ale tylko jeśli widoczność jest mniejsza niż 100 m?
Odpowiedź: NIE  (przepisy zezwalają na ich użycie, w sytuacji, gdy zmniejszona przejrzystość powietrza ogranicza widoczność na odległość mniejszą niż 50 m)

14. Czy ułożenie kogoś po wypadku komunikacyjnym na płaskiej powierzchni jest prawidłowe?
Odpowiedź: TAK 

15. Jaki obowiązek cięży na kierującym pojazdem uczestniczącym w wypadku drogowym, w którym nie ma osób zabitych lub rannych?
Odpowiedzi: A - wezwanie policji, B - zapewnienie bezpieczeństwa w miejscu wypadku, C - podanie danych personalnych na żądanie świadka wypadku?
Prawidłowa odpowiedź: B 

16. Jak należy zachować się w tej sytuacji poza obszarem zabudowanym (na zdjęciu duża mgła, mocno ograniczające widoczność)
Odpowiedzi: A - w czasie wyprzedzania dawać krótkotrwałe sygnały dźwiękowe, B - nie wyprzedzać innych pojazdów, jeśli nie masz pewności, że to bezpieczne, C - przerwać jazdę? 
Prawidłowa odpowiedź: B 

17. Jaki powinien być poziom płynu chłodniczego  w zbiorniku wyrównawczym samochodu?
Odpowiedzi: A - między znakami minimum a maksimum, B - poniżej znaku minimum przy gorącym silniku, C - powyżej znaku maksimum przy zimnym silniku?
Prawidłowa odpowiedź: A

18. Co zalicza się do codziennej obsługi pojazdu? 
Odpowiedzi: A - kontrolę czystości elementów karoseryjnych, B -  kontrole sprawności oświetlenia wewnętrznego, C - kontrolę czystości tablic rejestracyjnych?
Prawidłowa odpowiedź: C 

19. Kiedy zaleca się sprawdzić poziom płynu chłodniczego?
Odpowiedzi: A - przy zimnym silniku, B - na wysokich obrotach silnika, C - podczas jazdy?
Prawidłowa odpowiedź: A

20. Jeśli pojazd wyposażony został w układ ABS, podczas gwałtownego hamowania kierujący powinien: 
Odpowiedzi: A - puścić hamulec przy pierwszych objawach poślizgu kół, B - skoncentrować się także na ewentualnym korygowaniu toru ruchu kołem kierownicy, C - skoncentrować się tylko na hamowaniu, ponieważ z układem ABS pojazd hamuje zawsze w linii prostej?
Prawidłowa odpowiedź: B 

Redakcja 21/01/2013

Zobacz koniecznie

Przeczytaj też

Nie przegap!