Niedźwiedź władca gór – filmowa opowieść o niedźwiedziach żyjących w Karpatach

Jeszcze niedawno, bo zaledwie 400 lat temu niedźwiedzie królowały w środkowej Europie. Jednak przed 300 laty sytuacja uległa radykalnej zmianie. Populacja tych zwierząt została silnie przetrzebiona. Dziś niedźwiedzie po raz kolejny są w niebezpieczeństwie. „Niedźwiedź władca gór" to filmowa opowieść o niedźwiedziach żyjących w Karpatach.




Krystian Matysek, znany jako operator zdjęć i reżyser filmów przyrodniczych, przez dwa lata podglądał wraz z ekipą niedźwiedzie żyjące w Karpatach na terenie Polski, Ukrainy, Słowacji i Rumunii. Owocem jego pracy jest film „Niedźwiedź władca gór", dzięki któremu poznajemy zwyczaje i tryb życia niedźwiedzi w różnych miejscach i warunkach.

Młode niedźwiedzie rodzą się zimą. W chwili narodzin są nagie, ślepe i o wiele jaśniejsze niż dorosłe osobniki. Ważą po ok. 10 kilogramów każde. Opiekując się młodymi, karmiąca je mlekiem i pozbawiona dostępu do pożywienia, niedźwiedzica traci około 40 procent wagi. Nowo narodzone niedźwiedzie pozostają z matką przez 2-3 lata, ale do pierwszych urodzin dożywa co najwyżej połowa miotu.

Dorosłe niedźwiedzie są samotnikami. Polują rzadko, ale ich skuteczność i szybkość mogą zadziwiać. Mają bardzo szerokie łapy i najdłuższe pazury ze wszystkich zwierząt w Europie. Wśród innych mieszkańców gór budzą powszechną grozę. Ale polowanie to nie jedyna metoda, jaką zdobywają pożywienie. Zdarza im się także szukać padliny w miejscach, gdzie zeszły lawiny, jedzą również larwy pszczół i miód, który skutecznie uśmierza głód. Przygotowując się do zimy, na zdobywanie pożywienia mogą poświęcać nawet 20 godzin na dobę. Muszą przybrać na wadze, zanim warunki atmosferyczne ulegną pogorszeniu. Niedźwiedzie są wszystkożerne i z łatwością się przystosowują. Niegdyś 80 procent ich diety stanowił pokarm zwierzęcy, obecnie proporcje te uległy zmianie. Dorosły niedźwiedź zjada około tony pokarmu zielonego każdego roku.

Karpackie niedźwiedzie są dzisiaj zagrożone wyginięciem. Ludzie zagospodarowują coraz większe obszary gór i dokarmiają zwierzęta, co narusza naturalną równowagę w ekosystemie i paradoksalnie przyczynia się do osłabienia populacji tych zwierząt. Czy mają szansę na przetrwanie?
 

Redakcja 25/08/2014

Zobacz koniecznie

Przeczytaj też

Nie przegap!