Jak usunąć konto na Facebooku? Jak trwale skasować konto na Facebooku?

Konto na facebooku można dezaktywować i zachować zawarte w nim dane lub usunąć trwale i mieć pewność, że po zamieszczonych tam informacjach nie pozostanie jakikolwiek ślad. W tym drugim przypadku musimy jednak przejść kilka niezbędnych etapów.

Jak usunąć konto na facebooku?

Konto na Facebooku można usunąć na kilka sposobów np.: podszywając się pod znane postaci, organizując ataki hakerskie lub spamując (zamieszczając niezliczoną ilość ogłoszeń dotyczących powiększania penisa, marihuany i pornografii, itp.). Jeżeli jednak zależy nam na czasie i nie chcemy, by odbiegało to od ogólnie przyjętych norm, wtedy powinniśmy zastosować się do jednej z dwóch metod: pierwsza to dezaktywacja konta, którą możemy znaleźć w Panelu ustawień, a druga to usunięcie konta.

Czym różnią się te dwie opcje? Pierwsza z nich (dezaktywacja) usuwa nasze konto z Facebooka, jednak nasze dane nie zostają usunięte z bazy Fb. Druga czyli trwałe usunięcie konta na Facebooku usuwa zarówno nasz profil jak i nasze dane z bazy portalu. Zajmijmy się tą druga opcją, zaczynając od zalogowania na naszym koncie na Facebooku – http://facebook.com. Następnie będąc już zalogowanym w pasku adresu przeglądarki wpisujemy następujący adres https://www.facebook.com/help/contact.php?show_form=delete_account i naciskamy klawisz Enter.

Później klikamy pojawiającą się opcję Wyślij, a następnie podajemy nasze hasło i przepisujemy kod z obrazka, który pojawia się w ramce pod hasłem. Po wykonaniu tych czynności klikamy OK. Na koniec pojawi się jeszcze komunikat informujący nas o potwierdzeniu trwałej dezaktywacji konta – ostatnia szansa, by zastanowić się nad decyzją. Po kliknięciu OK nasze konto zostanie usunięte w ciągu 14-dni. Należy pamiętać, by w tym czasie (wspomniane 14 dni) nie logować się na swoje konto, aby umożliwić trwałe usunięcie konta na Facebooku.

Tagi: fokus tv,

Redakcja 03/09/2012

Zobacz koniecznie

Przeczytaj też

Nie przegap!